Alpacacoaching

In 2019 behaalde ik mijn diploma van therapiedierbegeleider. Ik bied dierondersteunde interventies aan: coachingsessies op maat van de coachee en met de hulp van mijn alpaca's als therapiedier.

Tip! Scroll naar beneden voor praktische info over de coachingtrajecten!

Alpaca's zijn supergevoelige dieren die je kunnen helpen met inzicht krijgen in jezelf en je gedrag. 
Samen met de alpaca's werken we aan vooropgestelde doelen/uitdagingen en coach ik je naar een betere versie van jezelf.

Wat is een therapiedier?


Onze alpaca's zijn actieve therapiedieren, wat wil zeggen dat ze actief worden ingezet in een therapeutisch proces of verbeterproces, samen met een begeleider. 
Dit is iets anders als een passief therapiedier zoals bijvoorbeeld een hulphond. Deze wordt blijvend ingezet en functioneert onafhankelijk bij een persoon, zonder begeleider (vb. blindengeleidehond).

Alpaca's zijn zeer aantrekkelijk als therapiedier omwille van hun aaibare uiterlijk en zachtaardige karakter. Zij zijn hoogsensitief en voelen perfect aan hoe iemand zich voelt en reageren daarop, ieder dier volgens zijn eigen karakter. De aanwezigheid van de alpaca's vermindert stress, brengt rust en ontspanning en zorgt ervoor dat mensen dikwijls makkelijker kunnen praten over zwaar belastende ervaringen.
" Super bazin! Prachtige dieren. Aanrader voor kinderen met psychische problemen !!! "

~Petra, mama van een dochter met autisme

De dieren ondersteunen de coaching, ze zijn een toegevoegde waarde ten opzichte van ‘gewone’ coaching van mens tot mens. De aparte karakters van de alpaca’s worden gericht ingezet om mensen te helpen. Het is een traject van meerdere sessies dat je doorloopt om een vooropgesteld doel te bereiken. Je kan de werkwijze vergelijken met equicoaching (met paarden). Alleen zijn alpaca’s minder imposant voor mensen die bang zijn van paarden. En ze maken zelfs rustgevende geluiden die je vanzelf helpen ontspannen.

Net zoals paarden zijn alpaca's prooidieren, zij kunnen al vanaf dertig meter afstand een ander wezen voelen aankomen, ook al hebben ze het nog niet gezien. Ook zijn alpaca's als het ware een spiegel voor coachees. Ze reflecteren het gedrag van de coachee in hun eigen gedrag, waardoor voor de coachee zichtbaar wordt wat hij/zij doet of uitstraalt.

De nadruk ligt op de samenwerking tussen mens en dier. Door de omgang met de alpaca’s en samen te werken met hen, kom je tot zelfreflectie. Je hoeft niet verbaal met hen te communiceren. Daardoor word je je meer bewust van je eigen gevoelens en gedachten. Dit kan je dan doortrekken naar je sociale contacten met mensen. Door het werken met de alpaca’s verhoogt je bedachtzaamheid, inlevingsvermogen, geduld, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid en concentratievermogen.

Alpaca’s ervaren mensen als roofdieren, daardoor zijn ze van nature op hun hoede voor ons. Alpaca’s zijn kuddedieren en leven in het hier en nu. Ze kunnen enkel overleven als de kudde overleeft. De coachee krijgt als opdracht een minikudde te vormen met de alpaca. De alpaca zal de signalen van de coachee interpreteren en kan pas contact leggen als hij de persoon niet meer als roofdier ziet. De alpaca wil duidelijkheid en authenticiteit. Bewust en onbewust gedrag van de coachee moeten complementair zijn.

Door samen met de alpaca oefeningen te doen (een hindernisparcours) ga je dingen ervaren die je inzicht geven. De alpaca reageert op jouw gedrag en denken en geeft door middel van zijn gedrag een antwoord. Het is een zoektocht naar jezelf en je mogelijkheden. Ook leren omgaan met je angsten kan hier gebeuren.


De activiteiten die we doen gaan van het verzorgen en trainen van de alpaca's tot het afleggen van een hindernisparcours met een alpaca. Ik observeer het gedrag van de coachee en van de alpaca's en de interactie tussen beiden. Vanuit deze basis werken we aan vooropgestelde doelen/uitdagingen of laat ik de coachee tot inzicht komen door gerichte vragen te stellen of opmerkingen te maken.


Doelgroep

Kinderen vanaf 10 jaar, jongeren en volwassenen met persoonlijke uitdagingen zoals autisme, stress, burnout, depressie, trauma's, HSP, faalangst, hechtingsproblematiek, emotionele moeilijkheden... Of gewoon voor wie wil werken aan zichzelf!

Samenwerking is ook mogelijk met andere coaches, ergotherapeuten, psychotherapeuten...

Coaching met de alpaca's is niet geschikt indien er geen motivatie vanuit de coachee zelf is om met de dieren samen te werken en bij zware ADHD en agressieproblematiek.

Interesse?

Je kan contact opnemen voor meer info of langskomen voor een meet & greet ter kennismaking.  Tijdens dit gesprek bespreken we je wensen en verwachtingen en kan je kennismaken met de dieren en met mijzelf als coach en therapiedierbegeleider.

Kostprijs: €60 (incl. BTW) per individuele sessie van 1 uur
De coaching wordt gezien als een traject waarbij we op regelmatige basis gaan samenwerken aan specifieke uitdagingen van de coachee. Het is helaas niet mogelijk om in één sessie een vooropgesteld doel te bereiken.

Coachingtrajecten

Hieronder volgen enkele voorbeelden van coachingtrajecten die je kan volgen: waar we aan werken, wat onze doelstelling is en hoe we dit gaan aanpakken.

Veelgestelde vragen

Waarom heeft u voor alpaca’s gekozen voor uw therapie?

In principe kan je ieder dier gebruiken als therapiedier. Alpaca's worden in het buitenland al veel ingezet als therapiedier omdat ze hooggevoelig zijn en sterk reageren op emoties en gevoelens. Ze 'spiegelen' net zoals paarden. De aaibaarheidsfactor speelt natuurlijk ook mee en maakt hun zeer aantrekkelijk en minder imposant dan een paard. In België wordt er bijna niet met alpaca's gewerkt dus dat zag ik als een opportuniteit.  

 Worden de sessies in groep gehouden, zo ja, met hoeveel personen?

De sessies zijn meestal en liefst individueel. In groep kan, maar dan met maximum 4 personen. Dat kunnen zowel kinderen, jongeren als volwassenen zijn.

 Wat is de leeftijdscategorie van de kinderen?

Ik werk het liefst met kinderen vanaf 10 jaar.

Zijn er bijzondere dingen waar je rekening mee moet houden in functie van de kinderen?

De dieren blijven dieren en kunnen dus altijd potentieel gevaarlijk zijn. Kinderen krijgen duidelijke instructies hoe ze ermee om moeten gaan en met welke gevaren ze rekening moeten houden (stampen). De dieren worden door mij ook altijd nauwlettend in het oog gehouden, je kan ze nooit voor 100% vertrouwen vind ik. Voor kinderen die te druk zijn, bijv. bij zware ADHD, is de therapie niet geschikt. Daar worden de alpaca's bang van dus dat werkt niet. Tijdens een intakegesprek bepaal ik of het kind al dan niet geschikt is voor de alpacatherapie. 

Zijn er begeleiders aanwezig? Zo ja, hoeveel en hebben deze mensen een speciale opleiding?

Bij de individuele sessies ben ikzelf aanwezig, als therapiedierbegeleider, en meestal ook een ouder bij de kleinere kinderen. In groep kan er een andere coach/therapeut bij aanwezig zijn of een begeleider van de kinderen (indien ze komen van een school/instelling) 

Zijn er speciale verzekeringen of veiligheidsmaatregelen voorzien?

Ik heb een Burgerlijke Aansprakelijkheid uitbatingverzekering. Zoals gezegd worden de deelnemers ingelicht over de potentiële gevaren. Er zijn geen andere veiligheidsmaatregelen. 

Hoe ziet een sessie er uit? Waar gaat het door, hoelang duurt het en wat doe je allemaal. Is het binnen of buiten?

De sessies vinden altijd buiten plaats, in de alpacawei. Ze duren 1 uur. De activiteiten die we doen: het afleggen van een hindernisparcours met een alpaca, al dan niet aan de leiband - helpen verzorgen van de dieren - de dieren nieuwe dingen aanleren...

Soms ook heel weinig, gewoon mindful ‘zijn’ en genieten en tot rust komen. Het dier aaien, praten met mij. Ik ben er altijd als coach, begeleider, helper, luisteraar…

Het is heel belangrijk dat niets moet! Ik pas mij aan aan de coachee en hoe die zich voelt op dat moment. Het is heel belangrijk dat deze zich vooral goed voelt en blij wordt van de sessie.

Hoeveel dieren gebruik je per sessie?

Ik werk altijd met de 5 alpaca's samen en kijk welk dier bij welke persoon past, welk dier zin heeft om mee te werken. Dus in één sessie kan er met verschillende dieren afwisselend gewerkt worden. 

Zijn er zaken waar er op gelet moet worden omtrent de alpaca’s tijdens de sessies?

Als ik merk dat een dier er geen zin in heeft of stress krijgt, stoppen we met ermee te werken. Dierenwelzijn komt voor mij op de eerste plaats. Je kan een alpaca ook niet dwingen om iets te doen, dat werkt echt niet. Ze hebben alle 5 een eigen karakter en daar houd ik rekening mee. Ze zijn ook erg stressgevoelig dus ik probeer altijd te voorkomen dat het hen teveel wordt maar dat geven ze zelf heel goed aan. Ik ken mijn dieren door en door.

Waarop worden de alpaca’s geselecteerd om een goed therapiedier te zijn?

Ik heb geprobeerd dieren te kiezen die niet al te mensenschuw zijn, want dat zijn alpaca's van nature heel erg. Je moet ze daar van jongs af aan op trainen en hoe jonger je begint hoe beter. Dus daar heb ik op gelet als ik ze kocht en zelf ook nog verder op getraind. Er heel veel mee bezig zijn, hen belonen voor elk klein stapje dat ze zetten en heel veel hun kontjes aanraken om hen te leren niet te stampen bij de minste aanraking. En dat is aardig goed gelukt! 

De dieren mogen vanzelfsprekend niet agressief zijn.  

Wat is het onderliggende doel van de alpacatherapie? Wat wil je met andere woorden bereiken in een sessie?

Je kan aan allerhande doelen werken zoals bij gewone therapie van mens tot mens: autisme, depressie, angsten, doorzettingsvermogen, geduld, zelfvertrouwen, sociaal gedrag, communicatie verbeteren, psychomotoriek.

De alpaca's dienen hier als toegevoegde waarde, zij maken de therapie toegankelijker of zelfs efficiënter. Bij kinderen waarbij de gewone therapie niet of onvoldoende werkt, kan alpacatherapie juist wel een stimulans zijn voor het kind om tot inzicht te komen en zijn/haar gedrag aan te passen. Daarbovenop werkt de aanwezigheid van de alpaca's in de eerste plaats heel relaxerend waardoor het kind rustiger is en beter in staat om zich te focussen op wat er van hem/haar gevraagd wordt en bijgevolg ook het te bereiken doel. 

Wat zijn de effecten op zowel mens als dier?

Op de alpaca's: Zij doen het vooral voor de beloning en dat bezorgt hen telkens een gelukmoment. Weinig stress, als er goed rekening gehouden wordt met hun welzijn en wat zij aankunnen en wat niet. En als er al stress zou zijn, is dat heel kortstondig en wordt dat terug in evenwicht gebracht door voldoende rust in de wei. Er wordt meestal maar 1x per dag met de dieren 'gewerkt', maximum 2x per dag (telkens een uur).

Op de mens: rust, relaxatie, mindfulness, ontspanning, unieke belevenis en hopelijk op termijn het bereiken van de doelstelling waaraan gewerkt werd.  Ze worden er heel gelukkig van, ze komen los en praten over hun gevoelens of wat hen bezig houdt. Kinderen die weinig of niet spreken, worden gestimuleerd om te praten, ze roepen bijv. de alpaca zijn naam. 

Mensen krijgen meer inzicht in zichzelf en hun gedrag en gevoelens doordat de alpaca’s werken als een spiegel.

Sommige mensen zijn gewoon bang van de dieren, dat kan helaas gebeuren. Daarom doe ik altijd eerst een intake sessie om kennis te maken en te zien of ze ervoor open staan. De kuddeleider komt ook bij iedereen aan het gezicht snuffelen. Dat is typisch gedrag voor lama’s en alpaca’s, ze doen dat als kennismaking, ze komen aan je adem (neus en mond) ruiken. Ik waarschuw daar altijd voor, voor ik de mensen binnen laat. Bij sommigen komt dat te bedreigend over en is dat meestal ook de reden dat ze bang zijn van de dieren. Dat is een eigenschap van ‘tamme’ alpaca's. De bangere dieren doen dit dan weer niet.

Ethiek

De interpretatie van het gedrag van de alpaca's is de basis voor een ethische omgang met de dieren. Er wordt te allen tijde rekening gehouden met dierenwelzijn. De alpaca's zijn therapiedieren en kunnen enkel mensen helpen als ze zelf in balans zijn.